Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η ρήξη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αλλά και των υπολοίπων ιδρυμάτων) είναι δεδομένη και ο νέος νόμος, μάλλον κρίνεται ανεπιθύμητος στο σύνολό του.Χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο όχι απλώς απορρίπτει το νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει σε όλο της το εύρος την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι ακόμα και αν τυπικά ψηφιστεί, «δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί».Ο χαρακτήρας της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερος, μια και δεν έμοιαζε με καμία άλλη ανάλογη διεργασία, λίγες μέρες πριν το πανεπιστήμιο κλείσει για καλοκαίρι, αν εξαιρέσει κανείς την απουσία των φοιτητών. Εκφράστηκαν αρκετές απόψεις ώστε να συνδιαμορφωθεί τελικά ομόφωνα το κείμενο, το οποίο έχει επτά σημεία στις διαπιστώσεις του και τέσσερα ακόμα στο «δια ταύτα». Ίσως το πιο «κρίσιμο» από αυτά τα τέσσερα τελευταία, είναι ότι το σώμα θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής σε διαρκή συνεδρίαση, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νόμου. Κοινώς, κατά μια έννοια «διακοπές τέλος» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέτος, το οποίο μπαίνει σε «πολεμική» περίοδο. Γιατί όμως;

Πριν τη ρήξη
Πέρα από τη γενική δυσπιστία που υπήρξε απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από τη στιγμή που ο νόμος θα ερχόταν προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα στη μέση του καλοκαιριού, φαίνεται ότι σε κενό έπεσε και η τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας των πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Συντέλεσε και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα φλέγοντα θέματα όπως η αλλαγή του τρόπου διοίκηση και η ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, αλλά και η κατάργηση του πτυχίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, με τα δίχρονα και τρίχρονα προγράμματα σπουδών. Χθες πάντως, στο περιθώριο της συνεδρίασης υπήρχαν και μέλη της Συγκλήτου που έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πίσω, ούτε μπροστά» και ότι αυτό το σύστημα σπουδών ισχύει ήδη στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, έγιναν εκτενείς αναλύσεις όπως αυτή του προέδρου του Χημικού Βασίλη Τσίκαρη, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο ότι ψεύδεται και χρησιμοποιείκατά το δοκούν την ερμηνεία των νομοθετημάτων. Ο ίδιος, τόνισε ότι και το πανεπιστήμιο οδηγείται στην επιχειρηματικοποίηση, αλλά και η ακαδημαϊκή καθημερινότητα στρέφεται προς τον «αγοραίο νόμο», είτε γιατί το κράτος κόβει οριστικά τα χρήματα για σίτιση και στέγαση των φοιτητών, είτε γιατί επιβάλλονται δίδακτρα επί της ουσίας, σε όλους τους φοιτητές, είτε ακόμα γιατί το «ηλεκτρονικό σύγγραμμα» δεν είναι η πρόοδος που ευαγγελίζεται η υπουργός. Ο κ. Τσίκαρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ψηφιακές θα είναι μόνο οι σημειώσεις και όχι τα βιβλία που παίρνουν οι φοιτητές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αντιδρούν οι βολεμένοι στα μέτρα, αλλά οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια».Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του συλλόγου των καθηγητών του πανεπιστημίου, Σπύρος Γεωργάτος, τόνισε πως η συνεδρίαση και η απόφαση της Συγκλήτου είναι ιστορική, ενώ κατά του νόμου τάχθηκε και η εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζόμενων, Ντορέτα Ρίζου.

Τι λέει το ψήφισμα
Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα αναφέρει ότι ο νόμος αναιρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να συμπληρώνουν τις σπουδές τους με μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα, τα οποία απαιτούν δίδακτρα. Επίσης, ότι η εισαγωγή τριετή κύκλου σπουδών απαξιώνει τα διπλώματα και αναιρεί τα όρια μεταξύ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, παραδίδει τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε εξωτερικούς παράγοντες, καταργώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα, δεν προβλέπει σχέδιο για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και εκχωρεί αρμοδιότητες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, «υποβαθμίζοντας τα πανεπιστήμια σε τριτοβάθμια λύκεια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ψήφισμα. Ειδική αναφορά υπάρχει στο πανεπιστημιακό άσυλο, ότι δηλαδή «το περιορίζει σημαντικά και ουσιαστικά το καταργεί», αγνοεί τη φοιτητική μέριμνα σταματώντας την κρατική χρηματοδότηση και τέλος, «μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε εταιρία».Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απορρίπτει το προσχέδιο νόμου και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και καλεί όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και τη δωρεάν παιδεία.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...