Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Α. Διαμαντοπούλου: Λανθασμένο το δίλημμα για δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Λανθασμένο χαρακτήρισε το δίλημμα περί μετατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου σε ιδιωτικό, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης η Τεχνόπολη και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με θέμα «Η σχέση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης με την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη - Προτάσεις για το Μέλλον», και απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η Πολιτεία επιτίθεται στα ΑΕΙ μέσα από τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ανόητα μέτωπα και διλήμματα», αλλά ούτε και δόγματα, εν όψει μίας σημαντικής, αλλά και αναγκαίας προσπάθειας για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Η κρίση είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια. Σε όλη την περίοδο που θα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, θα προσπαθούμε να αλλάξουμε και τις δομές, πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να χτίσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση της Παιδείας είναι ειλημμένη απόφαση και κεντρικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.
Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές - πανεπιστήμια και Πολιτεία -συμφωνούν στο δημόσιο χαρακτήρα και στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ωστόσο, τα αντιμετωπίζουν, όπως είπε, με διαφορετική προσέγγιση.
Η υπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων στα προγράμματα ερευνών (Θαλής, Αρχιμήδης, κ.ά.), υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων, με βάση τη λογική «σε όλους από λίγο», με νέους όρους και σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, είπε ότι ζητήθηκε από πολλά ιδρύματα, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν κρούσματα χρηματοδότησης, ανάλογα με την γεωγραφική επιλογή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...