Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αναστέλλεται η εξωτερική αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ με απόφαση της ΑΔΙΠ

Σε απόφαση αναστολής της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προχώρησε η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Η απόφαση αυτή, ενδέχεται να οδηγήσει στο χάσιμο κοινοτικών κονδυλίων, αρκετά τμήματα. Από τα 520 τμήματα, τα 171 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με την ΑΔΙΠ, αιτίες για την κατάσταση αυτή, είναι το διοικητικό κενό των τελευταίων μηνών, αλλά και την απροθυμία πανεπιστημιακών από το εξωτερικό να συμμετάσχουν στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης, εξαιτίας ανησυχίας για την έγκαιρη αποζημίωσή τους λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη των επιτροπών δεν αμείβονται, αλλά πληρώνουν εξ ιδίων το αντίτιμο όλων των μετακινήσεών τους και της διαμονής τους στην Ελλάδα για να αποζημιωθούν συνήθως με καθυστέρηση ενός ή και δύο μηνών.

«Με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, η διοικητική οργάνωση της ΑΔΙΠ κατά το χρονικό διάστημα 2011-06/2012 αποδομείται σταδιακά, τόσο σε επίπεδο μελών όσο και σε αυτό του προσωπικού υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σοβαρά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, με αποτέλεσμα την ουσιαστική παύση του κύριου έργου της Αρχής, δηλαδή της διενέργειας εξωτερικών αξιολογήσεων των ΑΕΙ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση παρατηρεί, εξάλλου, «αδικαιολόγητη γεωγραφική διασπορά» των ιδρυμάτων με «άκριτες πληθωριστικές τάσεις» σε πλήθος τμημάτων και κατευθύνσεων, την ίδια ώρα που είναι ασαφή τα όρια μεταξύ προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Στις προτάσεις της ΑΔΙΠ προς το υπουργείο Παιδείας, συγκαταλέγονται, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ, με μεταφορά της ευθύνης στα ίδια τα ιδρύματα, η θέσπιση της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά και ο καθορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την κατανομή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...