Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Ο υπουργός για το όργιο σπατάλης 8,3 εκατ. ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Σε εξηγήσεις κάλεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλο, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο κατηγορείται για σπατάλη στην διαχείριση των οικονομικών της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Εταιρεία του Πανεπιστημίου διέθεσε 1,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης που διατηρεί το Ίδρυμα στην Χαλκιδικη, 30.000 ευρώ για να ανακαινιστούν οι τουαλέτες του Ιδρύματος, 230.000 ευρώ για την διαρρύθμιση ενός καταστήματος του κ.λπ.

Το θέμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνησή του. Η συνάντηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος.
«Γι αυτό τον λόγο», συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, «κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μυλόπουλο στο υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, από την άλλη πλευρά, ενέκρινε την Τετάρτη ομόφωνα τον απολογισμό και ισολογισμό της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, ενώ αιτιολογήθηκε από τη πλευρά του πρυτανικού συμβουλίου και το πως και γιατί καταβλήθηκαν τα παραπάνω ποσά.

Όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της Συγκλήτου, η ανακαίνιση της κατασκήνωσης του Ιδρύματος ξεκίνησε επί προηγούμενης πρυτανείας και καταβλήθηκαν στην διάρκεια του περασμένου έτους τα ποσά που προέκυπταν από συμβατικές υποχρεώσεις, ενώ οι χρεώσεις που αναφέρονται για τις τουαλέτες της πρυτανείας αφορούν έναν ολόκληρο όροφο με κουζίνες και ένα μέρος των εγκαταστάσεων του ίδιου κτιρίου καθώς και την αποκατάσταση δαπέδων που είχε καεί στην διάρκεια πυρκαγιάς.

Στην διάρκεια της Συγκλήτου μάλιστα, μέλη του Ιδρύματος έκαναν λόγο για «κίτρινη επίθεση» σε βάρος της διοίκησης, εκφράζοντας δυσφορία τους για σειρά δημοσιευμάτων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Οι αποκαλύψεις


Nέες αποκαλύψεις για τις αλόγιστες δαπάνες από τη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Την ώρα που η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλείται σήμερα να επικυρώσει τα πεπραγμένα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου για το 2011, νέες προκλητικά έξοδα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε  8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ είχε έρθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας καθηγητής Ιωάννης Παντής χάρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο το χρέωσε στο Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, στην λίστα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, περιλαμβάνονται οι εξής δαπάνες:

- 1,3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική (όπου είχε γίνει ανακαίνιση πριν λίγα χρόνια)

- 526.375 ευρώ για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα του Αριστοτελείου

- 505.516 ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Ερευνών

- 235.124 ευρώ για την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος» (πρόκειται για το κατάστημα  από όπου έγινε η προμήθεια του περίφημου iPhone που έδωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, στην κυρία Ναταλία Δραγούμη)

- 430.189 ευρώ για τον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

- 250.000 ευρώ για τη λειτουργία των κυλικείων

- 244.728 ευρώ για τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ

- 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς καμία άλλη αιτιολογία

- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, παρότι το Ίδρυμα διαθέτει εσωτερική νομική υπηρεσία

- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη Πληροφορικής του ΑΠΘ

- 29.348 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας της Πρυτανείας

- 12.567 ευρώ για το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

- 35.857 ευρώ για Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ

- 24.185 ευρώ για την... πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή τα πρόστιμα των υπαλλήλων τα πλήρωνε η ίδια η εταιρεία!

- 56.560 ευρώ για συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...