Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Μισθοί πείνας 570 ευρώ για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, καθώς έχουν «γονατίσει» από τις περικοπές των μισθών, τα χαράτσια και τη λαίλαπα των μέτρων. Ειδικά οι πρωτοδιόριστοι είναι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, αφού καλούνται να... ζήσουν με 570 ευρώ το μήνα, υπηρετώντας στις εσχατιές της Ελλάδας.

Μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία καλπάζει, αρκετοί αναπληρωτές σκέφτονται να μην αποδεχτούν ενδεχόμενη πρόσληψη σε περιοχή μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

«Με τα 600-700 ευρώ θα πληρώσω το ενοίκιο, το ρεύμα, το φαγητό ή τη βενζίνη για να πάω στο σχολείο;». Το ερώτημα αυτό ενός δασκάλου αποτυπώνει την αγωνία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών, που βλέπουν τη φτώχεια να τους χτυπάει την πόρτα. Η «καρατόμηση» των μισθών πλήττει κυρίως τους νεοδιόριστους, που παίρνουν στα χέρια τους 570 ευρώ «καθαρά», ενώ με το προηγούμενο μισθολόγιο αμείβονταν με περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο νέος εκπαιδευτικός δε μένει στην πόλη του, αλλά διορίζεται κυρίως σε νησιά, δηλαδή σε τουριστικές περιοχές, όπου το κόστος ζωής είναι υψηλό. Μόνο με το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα εξαντλείται ο μισθός», ανέφερε στον «Α» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, «Μ. Αλέξανδρος», Θανάσης Αγαπητός. Μάλιστα, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αρκετοί νεοδιόριστοι, αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από τους γονείς τους. «Γνωρίζω περίπτωση συναδέλφου, η οικογένεια του οποίου στέλνει κάθε μήνα 300 ευρώ για να μπορέσει να ζήσει», τόνισε ο κ. Αγαπητός.

Δύσκολη η επιβίωση

Μεσούσης της κρίσης και ενώ οι θέσεις εργασίας είναι δυσεύρετες, αρκετοί νέοι εκπαιδευτικοί σκέφονται να γυρίσουν την ... πλάτη σε ενδεχόμενη πρόσληψη σε περιοχή μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δε θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Πέρυσι, όπως είπε ο κ. Αγαπητός, 500 αναπληρωτές δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους, ενώ 150 πήγαν αρχικά στα σχολεία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Σημαντικό ρόλο παίζει, εξάλλου, και η δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία απορρόφηση των αδιορίστων από τα δημόσια σχολεία.

«Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε φέτος 200 διορισμούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», επισήμανε ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Νίκος Φασφαλής, εξηγώντας ότι την τελευταία διετία έχουν αποχωρήσει στη σύνταξη 4.000 εκπαιδευτικοί και δεν έχουν διοριστεί ούτε 300 στην πρωτοβάθμια.

Οικονομικό αδιέξοδο

Ομως, το «ψαλίδισμα» των μισθών οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο όχι μόνο τους νέους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, καθώς με τους φόρους και τα «χαράτσια» τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται, χωρίς να δίνεται ελπίδα εξόδου από την κρίση.

«Είμαστε οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», παρατήρησε ο κ. Αγαπητός εξηγώντας πως με το νέο μισθολόγιο ένας εκπαιδευτικός με 15 χρόνια υπηρεσίας, που αμειβόταν με 1.300 ευρώ, βρέθηκε να παίρνει 800-850 ευρώ. «Εγώ έχω 31 χρόνια υπηρεσίας και παίρνω 1.300 ευρώ. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν και όλες οι άλλες επιβαρύνσεις», πρόσθεσε ο κ. Αγαπητός.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Φασφαλής υποστήριξε ότι οι μισθοί μειώνονται, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με το κόστος ζωής. «Ειδικά, οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήρια, αλλά ζουν μόνο από το μισθό τους», πρόσθεσε ο κ. Φασφαλής.

Απεργία μετά το πρώτο κουδούνι

Η διοίκηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία μέρα μετά τον αγιασμό, προτάσσοντας ως κυρίαρχο θέμα «την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια της στοιχειώδους διαβίωσης με μισθούς πείνας των 640 ευρώ». Παράλληλα, διαμαρτύρονται για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών και τις ελάχιστες πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Μετά τον αγιασμό, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι προγραμματίζουν συμβολικό δίωρο αποκλεισμό (12 μ. - 2 μ.μ.) των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ, σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Παιδείας ζητά, μεταξύ άλλων, να προβλέπονται έξοδα εγκατάστασης στον πρώτο διορισμό των εκπαιδευτικών. «Πώς είναι δυνατόν να ζήσει ένας νέος εκπαιδευτικός με 640 ευρώ και μάλιστα με την τιμωρητική διάταξη για τη διετή υποχρεωτική παραμονή στον πρώτο διορισμό;», σημείωσαν οι εκπρόσωποι των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διεκδικώντας την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...