Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δεκάδες καθηγητές ΑΕΙ υπεξαιρούσαν εκατομμύρια από τον ειδικό λογαριασμό των Ιδρυμάτων

Δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε μεγάλα ποσά στα Ιδρύματα καθώς επί χρόνια δεν πληρώνουν το ειδικό «τέλος» 15% προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να καταβάλλουν το 15% των εισπράξεών τους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού στο Ίδρυμα όπου υπηρετούν. Μάλιστα, ο νόμος ορίζει πως για να είναι σε θέση το ΑΕΙ να γνωρίζει τα έσοδα του κάθε πανεπιστημιακού -που είναι και ελεύθερος επαγγελματίας- θα πρέπει το μπλοκ των αποδείξεών του να σφραγίζεται από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», εδώ και χρόνια οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία για την τήρηση του νόμου και τον έλεγχο των καθηγητών αυτής της κατηγορίας. Έτσι, πολλοί καθηγητές -εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου- δεν πλήρωναν τον 15% των εσόδων τους στο ΕΛΚΕ. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πως δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στα ΑΕΙ. Πρόκειται, συνεχίζει το δημοσίευμα, κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους οι οποίοι κατά βάση ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα.

Τώρα, λόγω της μείωσης των κρατικών κονδυλίων προς τα ΑΕΙ, οι πρυτανικές διοικήσεις ξεσκονίζουν τις λίστες των «ξεχασιάρηδων» καθηγητών και τους καλούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε σχολές όπου υπάρχει «παράδοση» οι καθηγητές να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, ο ένας στους τρεις δεν έχει πληρώσει εδώ και χρόνια το 15% στον ΕΛΚΕ...

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...