Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ καταγγέλει τη λειτουργία ηλεκτρονικών φροντιστηρίων, χωρίς άδεια και με διδάσκοντες αμφιβόλου επιπέδου.

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη λειτουργία ηλεκτρονικών φροντιστηρίων, χωρίς άδεια και με διδάσκοντες αμφιβόλου επιπέδου.


Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια που λειτουργούν χωρίς άδεια και με διδάσκοντες αμφιβόλου επιπέδου.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, ο Συνήγορος του Καταναλωτή διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα και έπειτα από σχετικό έλεγχο διαπίστωσε την ύπαρξη στο Διαδίκτυο τουλάχιστον 15 παρόχων εξ αποστάσεως φροντιστηριακής εκπαίδευσης, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, με διδάσκοντες αμφιβόλου επιπέδου και επάρκειας, καθώς και ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας.

Από τη σχετική έρευνα του Συνήγορου του Καταναλωτή προέκυψαν τα εξής ευρήματα:

-Σε κανένα από τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια που ελέγχθηκαν δεν έχει χορηγηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

-Τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια αξιοποιούν την ανωνυμία που τους εξασφαλίζουν οι εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω Διαδικτύου αφού, κατά κανόνα, δίνουν στο κοινό ανεπαρκή στοιχεία επικοινωνίας (συνήθως μόνον έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία του εντοπισμού και του ελέγχου τους.

-Υπό τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να διακριβωθεί ούτε εάν οι διδάσκοντες σε αυτά τα ηλεκτρονικά φροντιστήρια κατέχουν τα νόμιμα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και την προβλεπόμενη άδεια διδασκαλίας.

-Διαφημίζεται, επίσης, συχνά η παροχή φροντιστηριακής στήριξης σε μαθητές του Δημοτικού, παράνομα όμως, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια Δημοτικής εκπαίδευσης έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων η αξιοποίηση του Διαδικτύου εισάγει αναμφισβήτητα καινοτομίες στην εκπαίδευση προσφέροντας νέες μαθησιακές δυνατότητες. Παρότι η λειτουργία των ηλεκτρονικών φροντιστηρίων εμφανίζει πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα κλασικά φροντιστήρια και την οικοδιδασκαλία, όπως χαμηλότερο κόστος υπηρεσιών και εύκολη πρόσβαση, ωστόσο είναι αναγκαίο οι μαθητές να γίνονται αποδέκτες ενός ικανοποιητικού επιπέδου επαρκών υπηρεσιών φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένων των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και δεδομένης της αναγκαιότητας για παροχή επαρκών υπηρεσιών φροντιστηριακής εκπαίδευσης στους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα φοίτησης στα κλασικά φροντιστήρια, προτίθεται να διεξαγάγει συστηματικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών φροντιστηρίων για τις οποίες έχουν υπάρξει καταγγελίες αναφορικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας τους;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην αδειοδότηση και τη λειτουργία των φροντιστηρίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυρίτσης Γιώργος, Ρεπούση Μαρία, Ψαριανός Γρηγόρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...