Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για λειτουργικά προβλήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ακυρώσεις μαθημάτων

Τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τον κίνδυνο να μην διδαχθούν υποχρεωτικά μαθήματα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και κονδυλίων, επεσήμαναν εκπρόσωποι των Συλλόγων καθηγητών του ΑΠΘ και του ΤΕΙ, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων και απεργιών τους.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από αύριο και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος καθηγητών του πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία, ενώ ο ΕΣΕΠ-ΤΕΙ, σε χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε την επ΄αόριστον αποχή από τα διδακτικά του καθήκοντα, που σημαίνει διακοπή της εξεταστικής για τους φοιτητές. Επίσης, η διοίκηση του ΤΕΙ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του ακαδημαϊκού του προσωπικού, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του αύριο.

Οι καθηγητές υποστήριξαν την ανάγκη για ενότητα στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς, όπως είπαν, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να υποβαθμιστούν τόσο ώστε να μετατραπούν σε «κέντρα κατάρτισης και σεμιναρίων».

Οι καθηγητές επεσήμαναν τον κίνδυνο να κλείσουν τμήματα ή να ματαιωθούν μαθήματα κατά το χειμερινό εξάμηνο, καθώς δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό για την διδασκαλία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΤΕΙ από τους 280 μόνιμους, θα απομείνουν φέτος 240, ενώ από τους 400 έκτακτους περίπου 100. Σε ότι αφορά τα ΑΕΙ, σε πανελλαδικό επίπεδο, εκπρόσωποι του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ ανέφεραν ότι υπάρχουν 900 κενά καθηγητών, οι οποίοι αν και είναι εκλεγμένοι δεν διορίζονται κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, από χθες πραγματοποιούν επ’ αόριστο κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, οι εργολαβικοί του υπάλληλοι, οι οποίοι προχώρησαν το πρωί σε αποκλεισμό των δύο λωρίδων κυκλοφορίας της Εγνατίας για περίπου μία ώρα. Οι εργολαβικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε «ομηρία», καθώς οι πρυτανικές αρχές τους ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διακόψουν όλες τις συμβάσεις τους, εάν δεν λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση που ζητούν από το υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...