Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Σε τροχιά υλοποίησης η πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της ΖΕΠ Κοζάνης

Σε συνάντηση συντονισμού, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού...
Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων (Δ.Τ.Ε.) (Έδρα) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, αξιολογήθηκε η πορεία και οι διαδικασίες για την ωρίμανση υλοποίησης της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε, από τον κ. Δακή, η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης υποβολής φακέλων συμμετοχής για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού της Πανεπιστημιούπολης καθώς και των επιμέρους έργων υποδομής, του περιβάλλοντα χώρου, του κτιρίου Διοίκησης και των Σχολών, που στηρίζεται στις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Διαπιστώθηκε από τους παρευρισκόμενους η σημαντική ωριμότητα των τεχνικών φακέλων του έργου και η εφαρμογή από την ΑΝΚΟ του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκαν και ορισμένα ζητήματα που θα συμβάλλουν στην απρόσκοπτη προώθηση του φακέλου.

Παράλληλα εκφράστηκε ο προβληματισμός για το χρόνο που απαιτείται ώστε να φτάσει στο στάδιο ετοιμότητας το εγχείρημα και όπως τονίστηκε απαιτείται ο τέλειος συγχρονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Με δεδομένη τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στις 31/12/2015 και την υποχρέωση νομικών δεσμεύσεων μέχρι τις 31/12/2013, τέθηκε ως άμεσος προγραμματισμός η υποβολή του φακέλου συμμετοχής από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την αξιολόγηση, την ένταξη και τη συμβατοποίηση του έργου μέχρι την άνοιξη 2013.

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο στην Περιφέρειά μας και η ενίσχυσή του θα συμβάλλει στη δημιουργία της Περιφέρειας της γνώσης και των καινοτομιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής μετά το τέλος της συνάντησης.

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί κορυφαίο στοιχείο την αειφορία του τόπου και κομβικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η στήριξη των υποδομών της, τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίου, όσο και σε επίπεδο ΤΕΙ. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενεργοποιεί μια σειρά σημαντικών και μεγάλων έργων, τόσο στην Κοζάνη, όσο και στη Φλώρινα, για την ενίσχυση, για την ανάπτυξη, και για την υπόσταση των υποδομών του πανεπιστημίου. Σήμερα υπέγραψα και εκδόθηκε πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με μοναδικό δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ύψους 50.000.000 εκατομμυρίων ευρώ, για να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές των υποδομών της πανεπιστημιούπολης, στην περιοχή της ΖΕΠ Κοζάνης. Είναι μια διαδικασία η οποία έχει πάνω από 5 [πέντε] χρόνια, που την τρέχουμε σε πολλαπλά επίπεδα, έχουμε επιλύσει με επιτυχή τρόπο το ιδιοκτησιακό, έχουμε συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια πρόκειται να υπογράψουμε και άλλες, ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τις τεχνικές υπηρεσίες να αναλάβει την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων, κομβικής σημασίας για την προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και την Διοικούσα Επιτροπή τη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη γιατί είχαμε και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία σε όφελος της κοινωνίας και του τόπου. Η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας έχει δράσει σε πολλαπλά επίπεδα και μέσα από προγραμματικές συμβάσεις έχει ωριμάσει και προχωράει ότι προβλέπεται από πλευράς τεχνικών διαδικασιών. Υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με εγκρίσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από στενή συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο με τα αρμόδια πρόσωπα και όργανα, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να έχουμε ολοκληρώσει και αυτόν τον κύκλο και ένα όνειρο πολλών γενεών να γίνει σύντομα πράξη. Θέλω να τονίσω επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό που σήμερα έχουμε αυτά τα χρήματα τα οποία είναι αποτέλεσμα της αλληλεγγύης που υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούμε να κάνουμε πράξη και χειροπιαστό το όραμά μας για τις υποδομές του πανεπιστημίου μας. Γιατί δυστυχώς χωρίς αυτά τα ευρωπαϊκά χρήματα με τις δυσπραγίες τις οικονομικές που έχουμε ως πατρίδα, θα ήμασταν σε απόλυτη αδυναμία να πράξουμε παρά το σχεδιασμό, τη βούληση, το όραμα, το παραμικρό. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι έχω μια πολύ καλή στενή και παραγωγική συνεργασία με την Διοικούσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δίνει καρπούς προς όφελος του Πανεπιστημίου μας και είναι κάτι που ενδιαφέρει, όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά ευρύτερα το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γιατί η πατρίδα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού η Δυτική Μακεδονία στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας όπου ενεργά συμμετέχουμε, το πανεπιστήμιο μας παίζει και μπορεί να παίξει ακόμη ποιο ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο, για την ανάπτυξη σχέσεων, ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας στην Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, της συνοχής της κοινωνικής αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας».

You might al

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...