Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Λάρισα: Συντηρώντας τα σχολεία στον καιρό της κρίσης …

Οι καλλικρατικοί δήμοι του νομού προσπαθούν με ελάχιστα χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες.

Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες οι δήμαρχοι των Καλλικρατικών δήμων του νομού Λάρισας προνοούν και με τη λήξη της... σχολικής χρονιάς μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών τους, ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Το πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις είναι ένα ερώτημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νέο οικονομικό περιβάλλον, καθώς οι περικοπές αυξάνονται και τα έσοδά τους είναι ελάχιστα.

Οι ανάγκες των έξι Δήμων του νομού για συντηρήσεις και επισκευές στις σχολικές τους μονάδες ποικίλλουν. Υπάρχουν Δήμοι που έχουν ελάχιστα προβλήματα και άλλοι που τα σχολεία τους χρειάζονται σημαντική βελτίωση σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμαρχοι είναι μηδαμινά με αποτέλεσμα να αναγκάζονται από τον γενικό τους προϋπολογισμό να δίνουν ένα σημαντικό ποσό για τη συντήρηση των σχολείων, αφού τα κονδύλια που δόθηκαν ήδη στους Δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΣΑΤΑ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στον ορεινό Δήμο της Ελασσόνας πολλά από τα σχολικά συγκροτήματα χρήζουν άμεσης συντήρησης λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, που δημιούργησαν φθορές σε εξωτερικούς χώρους.

Ήδη σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Πασχόπουλο, ξεκίνησε η καταγραφή των προβλημάτων με στόχο η καινούργια σχολική χρονιά να βρει τους μαθητές σε ένα φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Από τα σχολεία που έχουν σοβαρό πρόβλημα είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας. Υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί νέο με την ελπίδα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ήδη εκπονείται σχετική μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα, μέχρι να γίνει αυτό όμως ο δήμος θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό στη συντήρησή του μέσα στο καλοκαίρι.

Ελλείψεις παρουσιάζει και το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Ελασσόνας όπου προβλέπεται να γίνουν προσθήκες αιθουσών, κάτι ανάλογο για την κάλυψη των αναγκών με προσθήκες αιθουσών θα γίνει και στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχογιαννίου.

Μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που περιμένουν την έγκριση του θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας, θα γίνει αλλαγή κουφωμάτων, καλοριφέρ για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Προβλήματα στέγης και άλλης φύσεως έχουν ωστόσο και τα σχολεία της Καλλιθέας- δημοτικό και γυμνάσιο, του Λιβαδίου επίσης στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και της Βερδικούσιας το δημοτικό και το νηπιαγωγείο.

Οι ανάγκες είναι τεράστιες συμπληρώνει ο δήμαρχος Ελασσόνας, ήδη πέρυσι δόθηκε από τον ΟΣΚ το ποσό των 36.000 ευρώ, φέτος δόθηκαν 30.000 ευρώ και οι ελλείψεις παραμένουν.

Ο Δήμος Ελασσόνας διέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης σε όλα τα σχολεία της επαρχίας, η οποία θα είναι έτοιμη σύντομα και θα δημοπρατηθεί τέλη Ιουλίου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μικροπροβλήματα αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα σχολεία του διευρυμένου πλέον δήμου Φαρσάλων, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Και εδώ ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία παρά την οικονομική δυστοκία, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή των προβληματικών σχολικών κτιρίων ώστε με την έναρξη της νέας χρονιάς οι μαθητές να εισέλθουν σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον.

Ο δήμαρχος επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το 2ο Λύκειο-Γυμνάσιο Φαρσάλων όπου το γυμναστήριο χρειάζεται συντήρηση, επίσης το 1ο Γυμνάσιο –Λύκειο Φαρσάλων όπου χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο τους.

Ακόμη μέσω του Κ.Α.Π.Ε (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) ο Δήμος έχει υποβάλει μελέτη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πράσινων δωματίων», εμφύτευσης αρωματικών φυτών στην ταράτσα του 1ου Λυκείου. Και στην περίπτωση του Δήμου Φαρσάλων τα χρήματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα θα δοθούν είτε από δημοτικούς πόρους, είτε από τη ΣΑΤΑ.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Στον Δήμο Αγιάς η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε πέρυσι από το Υπουργείο Εσωτερικών κάλυψε το ποσό των 9.000 ευρώ. Σε καμία περίπτωση το ποσό αυτό, επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, δεν ήταν ικανό να καλύψει τις ανάγκες για τη συντήρηση των σχολείων της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την καταγραφή των προβλημάτων καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε το γυμνασιακό συγκρότημα Αγιάς και τα Λύκεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για αλλαγή κουφωμάτων, στεγών για εξοικονόμηση ενέργειας.

«Ο Δήμος Αγιάς χρειάζεται 130.000 ευρώ για να καλύψει όλες τις ανάγκες συντήρησης των σχολείων του και αν δεν δοθεί η ανάλογη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών τότε τα προβλήματα θα ενταθούν» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία του Δήμου Τυρνάβου, τα οποία στην πλειοψηφία τους είτε είναι καινούργια, είτε έχουν ανακαινιστεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Μαλάκο στις προθέσεις του Δήμου είναι τα πιο παλιά σχολεία που είναι ενεργοβόρα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για εξοικονόμηση ενέργειας, να αλλάξει το μικροκλίμα του σχολείου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Στον Δήμο Τεμπών λόγω της συγχώνευσης σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές από την Όσσα, το Πουρνάρι, την Ελάτεια και τον Παραπόταμο θα πάνε στο Συκούριο και στο Μακρυχώρι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Επίσης, άμεσος στόχος είναι να ολοκληρωθεί το Δημοτικό Σχολείο των Γόννων για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο και να αποσυμφορηθεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Στον Δήμο Κιλελέρ η κατάσταση των σχολείων σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μ. Στατήρη κρίνεται ικανοποιητική. Ήδη από έσοδα του Δήμου δόθηκαν 22.000 ευρώ για συντηρήσεις σχολείων σε όλο το δήμο. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η κατασκευή στέγης στο Νηπιαγωγείο Πλατυκάμπου. Ενώ στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο θα γίνει προσθήκη αιθουσών και θα τοποθετηθούν τοιχία αντιστήριξης.

Σε κάποια σχολεία θα γίνει αλλαγή των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για καλύτερη απόδοση θερμότητας. Ακόμη στο ειδικό σχολείο των Αγίων Αναργύρων για ΑΜΕΑ μέσω του ΕΣΠΑ θα γίνει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Παρά τα προβλήματα κοινός στόχος όλων των δημάρχων είναι οι συντηρήσεις των σχολικών μονάδων να γίνουν στο δίμηνο του καλοκαιριού.
(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Σοφία Ορφανιώτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...