Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εως τον Δεκέμβριο η θητεία των πρυτάνεων

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων των Τ.Ε.Ι.
Αλλαγές στον Νόμο για τα πανεπιστήμια ανακοινώνει αύριο Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορέσουν τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν ομαλά από τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Παιδείας είχε σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ με τους οποίους και συζήτησε τις προτάσεις του για το θέμα, που θα κατατεθούν σύντομα στη βουλή για ψήφιση.
Οι αλλαγές που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας αύριο, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», είναι οι εξής:

- Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.

- Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

- Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

- Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

- Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Παιδείας περιμένει ότι ο νέος Νόμος θα εφαρμοστεί ομαλά, καθώς τα βασικά αιτήματα για την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ ικανοποιούνται. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ από την πλευρά τους προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του Νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο. Οπως είπε τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου. Επισήμανε ότι ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία του Νόμου.
 
 tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...