Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ελεύθερες μετεγγραφές για τρίτεκνους

Αντιδράσεις προκαλεί στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας η διάταξη που έδωσε τελικά χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών, με την οποία δεν περιορίζει τους αριθμούς των υποψήφιων τρίτεκνων οικογενειών αλλά απλώς τους ομαδοποιεί. Με τη διάταξη μπαίνει μεν πλαφόν 4% στις μετεγγραφές φοιτητών προς τα κεντρικά πανεπιστήμια, αλλά μόνο στην κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων (κάτω των 45.000).

Ακόμη σε περιπτώσεις αδελφών δίνεται η δυνατότητα να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι οι μετεγγραφές θα γίνονται στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους.

Στις περιπτώσεις των τριτέκνων οι μετεγγραφές παραμένουν ελεύθερες στον αριθμό. Εισάγεται όμως η πολιτική της ομαδοποίησης των υποψηφίων μεταξύ ομοειδών τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε οι δικαιούμενοι μετεγγραφής να μοιράζονται σε περισσότερες σχολές. Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων κάθε τμήματος, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφή.

Ηδη οι διοικήσεις δύο κεντρικών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, της Αθήνας και του Πειραιά, ανακοίνωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο δεν θα κάνουν καμία μετεγγραφή ανεξαρτήτως νόμων και πολιτικών αποφάσεων. Κι αυτό γιατί η κατάργηση της βάσης του δέκα χωρίς ποσοτικό περιορισμό των μετεγγραφών αναμένεται ότι θα οδηγήσει χιλιάδες από τους εισαχθέντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση με βαθμολογίες κάτω του δέκα να διεκδικήσουν μετεγγραφές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 14.000 άτομα περισσότερα από πέρυσι αναμένεται ότι θα μπουν πλέον στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Από αυτά δικαιούχοι αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον 3.000 υποψήφιοι.

«Εάν δεν γίνει τίποτα και επιμείνουν σε αυτή την πολιτική, εγώ θα παραιτηθώ και ας έρθει η υπουργός Παιδείας να διοικήσει το Ιδρυμα » λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λ. Βριζίδης .

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δ. Νίνος υπολογίζει ότι οι μετεγγραφές που θα δεχτεί από τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν τις 1.000, επιπλέον των 2.500 εφετινών εισακτέων του.

Πρόβλημα διαπιστώνεται όμως και στα πανεπιστήμια. Οπως λέει ο απερχόμενος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης, σε σχολές όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανολόγοι, οι αρχιτέκτονες κάθε χρόνο υπερδιπλασιάζονται οι υποψήφιοι από τις μετεγγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...