Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Περίοδος για ευκαιρίες στη φοιτητική στέγη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Η ανακοίνωση της βαθμολογίας των διαγωνιζομένων για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σήμανε ταυτόχρονα για πολλούς και την έναρξη της προσπάθειας εύρεσης φοιτητικής στέγης.
Μπορεί η προσπάθεια κάθε χρόνο να κορυφώνεται στο τέλος Αυγούστου, ωστόσο αυτοί που έγραψαν πολύ καλά στις εξετάσεις και θεωρούν σίγουρη την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα, είθισται αυτές τις μέρες να ξεκινούν κάποιες πρώτες διερευνητικές επαφές με κτηματομεσίτες ή ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να βρουν και να κλείσουν σπίτι. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και αυτοί που ήδη σπουδάζουν και για διάφορους λόγους (επειδή διαφώνησαν με το συγκάτοικο ή με τον ιδιοκτήτη ή διότι δεν τους ικανοποιεί το ακίνητο που νοικιάζουν) θέλουν να αλλάξουν κατοικία.
Οπως υποστήριξαν εκπρόσωποι των κτηματομεσιτών της Θεσσαλονίκης στον «Α», για πολλούς λόγους η τρέχουσα εποχή είναι η καλύτερη για την εύρεση φοιτητικής στέγης. Το κυριότερο απ' όλα είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση και σημαντικός αριθμός από αυτά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, οπότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν όλη την ευχέρεια και το χρόνο να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Οσο περνούν οι μέρες και αυξάνεται η ζήτηση, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές φοιτητικής στέγης θα αναγκάζονται να περιορίζονται σε δευτερεύουσες επιλογές. «Αναμφισβήτητα, αν κάποιος φοιτητής κινηθεί τώρα για να βρει σπίτι, θα είναι πιο εύκολη η προσπάθειά του. Θα μπορέσει να βρει περισσότερες κατοικίες σε καλή κατάσταση, γιατί οι καλοσυντηρημένες φεύγουν πρώτες. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι τελευταία ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών που προχωρούν σε ανακαίνιση των ακινήτων τους. Εχουν αντιληφθεί τα νέα δεδομένα και το γεγονός ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών και βελτιώνουν τα προς μίσθωση ακίνητά τους», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου. «Είναι σίγουρο ότι μετά από ένα μήνα θα λιγοστέψουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι ενδιαφερόμενοι θα δυσκολευτούν περισσότερο. Η σημερινή περίοδος είναι πολύ καλή για να βρει κάποιος ευκαιρίες για ενοικίαση», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών, Δέσποινα Φαρασοπούλου.
Επίσης, ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν καλύτερες τιμές μίσθωσης σε σχέση με το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού, όσο μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται η ζήτηση, οι ιδιοκτήτες θα προσπαθήσουν να πετύχουν υψηλότερα μισθώματα. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μερίδα ιδιοκτητών οι οποίοι δε βγάζουν αυτήν την περίοδο τα ακίνητά τους προς ενοικίαση και περιμένουν τον Αύγουστο, ώστε να πετύχουν υψηλότερα μισθώματα.
Τιμές ενοικίασης
Εκτός από την περιοχή του κέντρου προς τα πανεπιστήμια, αυτές της Τριανδρίας, των Σαράντα Εκκλησιών, της Ευαγγελίστριας, του Ευκλείδη, της Βασιλίσσης Ολγας και της Τούμπας (Ανω και Κάτω) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Εκείνο που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι με μία λεωφορειακή γραμμή να έχουν άμεση πρόσβαση στο πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Αναγνώστου.
Οπως είπε ακόμη ο ίδιος, οι τιμές μίσθωσης για τις καινούργιες γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 380 - 430 ευρώ το μήνα. Οι μεταχειρισμένες γκαρσονιέρες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση νοικιάζονται προς 350 - 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι τιμές των υπολοίπων βρίσκονται περίπου στα 300 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τα καινούργια διαμερίσματα με δύο δωμάτια, νοικιάζονται προς 500 - 550 ευρώ το μήνα. Τα μεταχειρισμένα ανακαινισμένα δυάρια νοικιάζονται περίπου προς 450 ευρώ, ενώ αυτά που δε βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση μισθώνονται προς 300 ευρώ μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά τους σπουδαστές του ΤΕΙ, η κ. Φαρασοπούλου τόνισε ότι αρκετοί προτιμούν τις περιοχές Μοναστηρίου, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Ευόσμου και το νότιο τμήμα του Κορδελιού. Σ' αυτές, σύμφωνα με την ίδια, οι καινούργιες γκαρσονιέρες νοικιάζονται σε γενικές γραμμές προς 300 ευρώ το μήνα και οι μεταχειρισμένες προς 250 ευρώ μηνιαίως. Προς περίπου 400 ευρώ το μήνα νοικιάζονται τα καινούργια δυάρια και προς 350 ευρώ τα μεταχειρισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...