Με την επιστημονική συνεργασία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Με την συμμετοχή 28 φοιτητών από 12 χώρες που θα παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις 26 διεθνούς φήμης καθηγητών από 16 ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με εξειδίκευση στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα της Μεσογείου, άρχισε το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με φορέα διοργάνωσης το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Με θέμα «Μεσογειακά Θαλάσσια Οικοσυστήματα: λειτουργία και εξέλιξη», το πρόγραμμα έχει στόχο να συγκεντρώσει και να μεταφέρει στους Έλληνες και ξένους φοιτητές και ερευνητές που το παρακολουθούν, τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επιστημόνων που θα ασχοληθούν με το μέλλον και την προστασία της Μεσογείου.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο «Παλλάς Αθηνά» στην Κηφισιά, έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος, από 1 έως 15 Ιουλίου 2010, με δωρεάν συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων καθώς και ερευνητών που εξειδικεύονται στον τομέα των θαλάσσιων επιστημών με προσανατολισμό στην Μεσόγειο θάλασσα. Οι συμμετέχοντες επελέγησαν μεταξύ 124 υποψηφίων μετά από δημόσια πρόσκληση που προώθησε η οργανωτική επιτροπή σε όλους τους ευρέως γνωστούς φορείς θαλάσσιων ερευνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Οι φοιτητές, στο διάστημα των 2 εβδομάδων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια ανταλλαγής απόψεων, ενώ από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος τούς δόθηκε η ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση με επιστημονική δειγματοληψία με το ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Επιπλέον, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διασπορά της επιστημονικής γνώσης, έξι από τις διαλέξεις του 2ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου, οι οποίες αφορούν στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της Μεσογείου, είναι ανοιχτές σε έναν αριθμό επιστημόνων, εκπροσώπων ΜΚΟ και λοιπών δημόσιων φορέων οι οποίοι σχετίζονται με τις Θαλάσσιες Επιστήμες και γενικότερα με το Περιβάλλον.
Η πρώτη ανοιχτή διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 από την Δρ.Ελισάβετ Λιπιάτου, επικεφαλής της Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικού Συστήματος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Στο ΕΛΚΕΘΕ πιστεύουμε ότι κάθε πρωτοβουλία που αγγίζει την εκπαίδευση δίνει μεγάλη ώθηση στην έρευνα, ιδιαίτερα δε στη θαλάσσια έρευνα, ένα τομέα στον οποίο θεωρούμε ότι η χώρα μας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε την νέα επιστημονική γνώση που έχουμε αποκτήσει, σε μια ομάδα νέων επιστημόνων οι οποίοι αύριο θα μπορέσουν να εργαστούν για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου και την κατανόηση των διεργασιών που κυριαρχούν» δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Θερινού Σχολείου, κ.Ευάγγελος Παπαθανασίου. Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία, ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ.Δημήτριος Αφεντούλης, σημείωσε ότι «η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναβαθμίζουν το κύρος της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας, ενώ παράλληλα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα παραμένουν διαχρονικά στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Ιδρύματος».
Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το πρόγραμμα των ανοιχτών διαλέξεων και τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.hcmr.gr/www.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ