Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ: «Εφυγε» ο μεγάλος δάσκαλος της νεοελληνικής γλώσσας

Φτωχότερα είναι από χθες τα ελληνικά γράμματα μετά τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρίστου Τσολάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρόνων.

«Οι γλώσσες ακολουθούν τις κοινωνίες. Οταν χειροτερεύουν οι κοινωνίες, χειροτερεύουν οι έννοιες που διέπουν τη ζωή, χειροτερεύει και η γλώσσα που τις εκφράζει», συνήθιζε να λέει ο μεγάλος δάσκαλος που μέχρι το τέλος δίδασκε την ελληνική γλώσσα και μιλούσε με πάθος γι΄ αυτήν.
Ο Χρίστος Τσολάκης γεννήθηκε το 1935 στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό της ορεινής Πιερίας, Μόρνα (Σκοτεινά) και μετά το γυμνάσιο σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Απόστολο Βακαλόπουλο, τον Ιωάννη Κακριδή, τον Λίνο Πολίτη. Στη συνέχεια έφυγε για τη Σουηδία όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Lund, όπου και δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Εργάστηκε στην εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και μέλος επιτροπών που εισήγαγαν τη δημοτική γλώσσα στο σχολείο και στη δημόσια ζωή. Ηταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες, με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έγραψαν τα βιβλία «Νεοελληνική γλώσσα» για το γυμνάσιο και «Εκφραση - Εκθεση» για το λύκειο. Ασχολήθηκε με θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δίνοντας πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ απέσπασε πλήθος βραβείων και διακρίσεων από φορείς και πανεπιστήμια.

Ασχολούνταν ενεργά μέχρι το τέλος με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο Φιλόλογος» και αρθρογραφούσε στο ομότιτλο περιοδικό.

Η πρυτανεία του Α.Π.Θ. εξέφρασε τη βαθιά της λύπη και αποφάσισε αντί στεφάνου, να κατατεθεί το αντίστοιχο ποσό στο σύλλογο «Ο Φιλόλογος», ενώ η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει ότι «ο δημοσιογραφικός κόσμος της Μακεδονίας και της Θράκης θρηνούν για την απώλεια ενός σταθερού συμπαραστάτη και ανεκτίμητου δασκάλου», καθώς ο καθηγητής Χρ. Τσολάκης πραγματοποίησε σειρά σεμιναρίων για δημοσιογράφους και δημιούργησε ένα διαρκές σχήμα ασκήσεων.

«Τα ελληνικά γράμματα και η εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης θρηνούν σήμερα για την απώλεια του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη, ενός σπουδαίου ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διδασκαλία, τη σωστή χρήση και την καλλιέργεια της νεοελληνικής γλώσσας.
Αριστος δάσκαλος, με ανήσυχο πνεύμα, αλλά πάντοτε απλός και καταδεκτικός με τους μαθητές του και με τους φίλους του, ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης ήταν από τους εξαιρετικούς γνώστες της έννοιας, της καταγωγής και της σημασίας των λέξεων», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

H ΔΗΜΑΡ για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Χρίστου Τσολάκη


Ένας θερμός υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, πρωτοπόρος στο έργο του και πάνω απ’ όλα σεμνός άνθρωπος δεν είναι πια κοντά μας. Ο ομότιμος καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρίστος Τσολάκης, που απεβίωσε, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της παιδείας στην Ελλάδα. Το έργο του είναι η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους μας.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...