Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Παιχνίδια εντυπωσιασμού πίσω από την μεταφορά 200.000 μαθητών

Παιχνίδια εντυπωσιασμού άρχισαν να παίζονται πίσω από την εξεύρεση λύσης για τη μεταφορά περίπου 200.000 μαθητών μετά την έναρξή του νέου σχολικού έτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Ασκούνη και τον πρόεδρο της 'Ενωσης Περιφερειαρχών κ. Ι. Σγουρό, έσπευσε να δηλώσει ότι το θέμα λύθηκε.

«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ' ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών «Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%».

Συγκεκριμένα, η λύση που προκρίνεται σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνει τα εξής:

-Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 Εκατ. Ευρώ.


-Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.

-Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών, των μεταφορέων και της Ένωσης Περιφερειαρχών για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

-Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους.

-Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.

-Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Εντελώς διαφορετική, όμως, είναι η εικόνα που δίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενώσης Περιφερειαρχών κ. Γιάννης Σγουρός.

«O κύριος υπουργός», δήλωσε ο κ. Σγουρός, «μας ζήτησε να αναλάβουν οι περιφέρειες την μεταφορά των μαθητών γιατί οι δήμοι αδυνατούν να ασκήσουν την αρμοδιότητα. Αποτέλεσμα σε λίγες μέρες να μην μπορούν να μεταφερθούν περίπου 200.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Οι Περιφερειάρχες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα δεχθήκαμε να αναλάβουμε την ευθύνη θέτοντας όμως όρους που έχουν σχέση με την ασυνέπεια του κεντρικού κράτους τα προηγούμενα χρόνια»
«Εάν το Υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη νομοθετικά και να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών», κατέληξε ο κ. Σγουρός.

Εξάλλου, σ΄ ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος αναφέρεται ότι ο κ. Σγουρός ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.

«Συμφωνήθηκε η τελική απόφαση των Περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση από την οποία γίνεται ακόμη γνωστό ότι οι περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση στον κ. Στυλιανίδη το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.

«Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες».
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...