Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, που η υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για το «Νέο Λύκειο» η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολείων, στις περικοπές των δαπανών αλλά και ζητώντας λύση σε άλλα προβλήματα του κλάδου τους, όπως είναι οι διορισμοί και τα προβλήματα με το ταμείο του δημοσίου.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, και στη συνέχεια πορεία. Μπροστά οι μαθητές και πίσω όλοι οι άλλοι. Παιδιά του 1ου και 2ου γυμνασίου Μενεμένης με πανό ήταν στην αρχή του πλήθους φωνάζοντας συνθήματα κατά των νέων μέτρων. Ακολουθούσαν γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και φοιτητές. Έκλεισαν για λίγο την Εγνατία και συναντήθηκαν με μία δεύτερη πορεία, από μέλη του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, οι οποίοι ερχόντουσαν από την πλευρά των πανεπιστημίων.
Η πλευρά των εκπαιδευτικών διαφωνεί με τις 1056 σχολικές μονάδες που καταργούνται, με τα μεγάλα τμήματα των μαθητών, με την υποχρηματοδότηση των σχολείων και για τον υποβιβασμό του παιδαγωγικού τους έργου, την ίδια στιγμή που η Άννα Διαμαντοπούλου επικαλείται παιδαγωγικά και όχι οικονομικά κριτήρια για τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει.
Η κυρία Βασιλική Αδαμίδου, πρόεδρος του Ε΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης «Δελμούζος-Κουντουράς», μιλώντας στο agelioforos.gr, τόνισε πως υπάρχουν σχολεία στη Θεσσαλονίκη που το 70% των μαθητών είναι παιδιά παλιννοστούντων, προσφύγων και αλλοδαπών και πως «αυτά τα σχολεία χρειάζονται μικρότερα τμήματα και διαφορετική αντιμετώπιση από ότι ένα σχολείο, για παράδειγμα, στο Κολωνάκι».
Ο κύριος Αλέξανδρος Καπακτσής, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, έθιξε τις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων σε ένα γενικότερο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν στον υποβιβασμό του ίδιου του παιδαγωγικού έργου καθώς, όπως είπε, ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζητάει εδώ και χρόνια μικρότερα τμήματα. 20 παιδιά το ανώτερο και 15 στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μιλώντας για την ελλιπή χρηματοδότηση των σχολείων, μας είπε πως υπάρχουν σχολεία που φέτος έβγαλαν με το ζόρι το χειμώνα και τα έξοδα για το πετρέλαιο. Του χρόνου, είπε, δε θα μπορέσουν. Θα κλείσουν σχολεία. «Παρακαλάμε για χαρτιά γιατί χρειαζόμαστε φωτοτυπίες» είπε χαρακτηριστικά.
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο» είχε πει κάποτε ο Αδαμάντιος Κοραής. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να βρεθεί μία λύση που ως πρωταρχικό στόχο θα έχει το συμφέρον των μαθητών και της παιδείας στο σύνολό της και η παιδεία αυτή να βάλει, κάποια στιγμή, τα θεμέλια μίας σταθερής και πολιτισμένης κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...