Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζει το ωράριο και των εκπαιδευτικών

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, παράλληλα με την καθιέρωση από το φθινόπωρο του πλήρους οχταώρου στο στενό δημόσιο τομέα και την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, όπως εφορίες, πολεοδομίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Και ενώ η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί γενικευμένη εφαρμογή των μέτρων, οι περισσότεροι πολίτες βλέπουν κατ αρχήν με θετικό μάτι τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας λειτουργία ακόμη και το Σάββατο για ορισμένες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών έκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις, για πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών, προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανοίγοντας την «ατζέντα» για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η πρώτη ανακοίνωση, αφορά την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή από 37,5 ώρες σε 40, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και η δεύτερη, το ωράριο λειτουργίας, καθώς προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να λειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες αιχμής και το απόγευμα.
Σχετικά με την τελευταία πρόταση, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο αλλά για συνεχές». Συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες θα λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν λύνει το πρόβλημα του δημοσίου η επέκταση του ωραρίου, ενώ έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
«Νομίζω ότι είναι αποπροσανατολισμός της κοινωνίας να υποστηρίζει κανείς ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο κοινωνίας με την επέκταση κατά μία ώρα του ωραρίου εργασίας. Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει είναι οι πόροι που διατίθενται για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Βρεττάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...