Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Ασφυξία στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (ΑΤΕΙ) Θεσσαλονίκης

Ορατός είναι ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (ΑΤΕΙ) Θεσσαλονίκης, που έχασε 7,8 εκατ. ευρώ μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών του. «Προσπαθούμε με πολλή δουλειά και με παρακλήσεις προς τους προμηθευτές μας να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο α' αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, εξηγώντας ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις φτάνουν τα 5,3 εκατ. ευρώ. «Χρωστάμε σε προμηθευτές, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ. Μόνο για το ρεύμα οι δαπάνες φτάνουν τις 70.000 ευρώ, διότι έχουμε στεγασμένους χώρους 8.000 τ.μ.», τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν είναι να του κόψουν το ρεύμα ή τη χορήγηση πετρελαίου, αλλά η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Χρειαζόμαστε χρήματα για να αγοράσουμε αναλώσιμα στα εργαστήρια, αντιδραστήρια και συσκευές. Δεν μπορεί ο φοιτητής να εκπαιδεύεται και να του δείχνεις σε ένα χαρτί ή σε έναν πίνακα πώς είναι το κύτταρο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙ-Θ, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος αναστολής λειτουργίας. «Είναι κάτι που το απευχόμαστε και εργαζόμαστε για να μη γίνει», συμπλήρωσε.

Μετά το PSI, στο λογαριασμό του ΑΤΕΙ-Θ έμειναν 180.000 ευρώ, ενώ η διοίκηση έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνηθούν οι ευθύνες οιουδήποτε εμπλεκόμενου στις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια του προϋπολογισμού του ιδρύματος.

Σιτίζονται 2.000 λιγότεροι

Σχεδόν κατά 50% μειώνεται ο αριθμός των σιτιζόμενων φοιτητών στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός πριν από τρία χρόνια για τη σίτιση ανερχόταν στα 2.600.000 ευρώ και με τις βαθμιαίες περικοπές έφτασε πέρυσι στα 1.200.000.

«Αναγκαζόμαστε και βάζουμε εισοδηματικά κριτήρια για να περιορίσουμε τον αριθμό των σιτιζόμενων φοιτητών και να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτά τα χρήματα. Παλαιότερα σιτίζονταν περίπου 4.000 άτομα και το 2012, μετά βίας, θα φτάσουμε τα 2.000 και εκείνο με επιφύλαξη», τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η σπουδαστική εστία έχει περιέλθει πλέον στην ευθύνη του ΑΤΕΙ. «Παλαιότερα ανήκε στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και είχε δαπάνες οι οποίες έφταναν τις 250.000-300.000 ευρώ το χρόνο. Το υπουργείο κατάργησε το ΕΙΝ, εγκατέλειψε την εστία χωρίς υπαλλήλους και τους φοιτητές χωρίς καμία υποστήριξη».

Στο μεταξύ, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και την καθιέρωση της μονής εισαγωγής το Σεπτέμβρη, εκτιμάται πως έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση με μεγάλα ακροατήρια και αίθουσες που «πλημμυρίζουν» από σπουδαστές. «Ηδη, έχει περικοπεί ο αριθμός των εκτάκτων, ενώ μόνιμοι καθηγητές συνταξιοδοτούνται και οι θέσεις δεν αναπληρώνονται», τόνισε ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙ, Γιώργος Παλάτος, πιθανολογώντας πως ορισμένα μαθήματα δε θα μπορούν να διδαχτούν! «Επιπλέον, δεν έχουμε μεγάλα αμφιθέατρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν όρθιοι φοιτητές στις αίθουσες και 30-40 άτομα στα εργαστηριακά μαθήματα», συμπλήρωσε ο κ. Παλάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...