Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Διχάζουν οι εκλογές στο ΑΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Κόντρες και διαδικαστικές εμπλοκές «στοιχειώνουν» τις εκλογές για το νέο Συμβούλιο Διοίκησης στο ΑΠΘ. Αν και ανακηρύχθηκαν οι 24 υποψήφιοι για τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών από την Οργανωτική Επιτροπή, ουδείς γνωρίζει πότε θα στηθούν οι κάλπες, καθώς οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν παραδώσει ακόμη τους εκλογικούς καταλόγους. Ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, κατηγορεί την Επιτροπή πως «με τις κινήσεις της τινάζει τις εκλογές στον αέρα», ενώ ετοιμάζει νέο ερώτημα προς το υπουργείο Παιδείας.

Συνεχίζεται η μάχη «χαρακωμάτων» στο ΑΠΘ με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 20 Δεκέμβρη, αλλά οι πρυτανικές αρχές δεν παρέδωσαν τους εκλογικούς καταλόγους στην πενταμελή Οργανωτική Επιτροπή (αποτελείται από τον πρώην πρύτανη Αν. Μάνθο και τους πρώην αντιπρυτάνεις Αθ. Τσατσάκου, Στ. Πανά, Αρ. Κάζη, Ολ. Γκίμπα) εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.
Η ψηφοφορία της 20ής Δεκέμβρη τελικά αναβλήθηκε, ενώ η υποβολή των υποψηφιοτήτων έληξε κανονικά στις 14 Δεκέμβρη. Το αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη προθεσμία δεν έγινε δεκτό από την Επιτροπή. «Δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, διότι ουδείς συνάδελφος ζήτησε να υποβάλει εκπρόθεσμα αίτηση. Επιπλέον, δεν προβλέπεται παράταση της προθεσμίας, ενώ θα κινδύνευε να καταγγελθεί ως παράτυπη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιος Μάνθος.
Την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή προχώρησε στην ανακήρυξη των 24 υποψηφίων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας δίνονται οι εκλογικοί κατάλογοι. Μόλις παραδοθούν, θα οριστεί και η ημερομηνία της ψηφοφορίας», τονίζει ο κ. Μάνθος.
Βολές κατά της Επιτροπής
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ αντιτείνει ότι η Οργανωτική Επιτροπή προκήρυξε τις εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου χωρίς να συζητήσει με τη διοίκηση του πανεπιστημίου για το αν ήταν εφικτό να γίνουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Μας ανακοίνωσε ότι πρέπει να παραδώσουμε τους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα που το πανεπιστήμιο έχασε 45 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη για να προλάβουν την εφεδρεία. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό», εξηγεί ο κ. Μυλόπουλος υποστηρίζοντας πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η εμπρόθεσμη παράδοσή τους. Υπενθυμίζεται πως οι πρυτανικές αρχές είχαν ζητήσει εγγράφως διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για τις εκλογές, οι οποίες και δόθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Οι κινήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής τινάζουν τις εκλογές στον αέρα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει: «Ανέβαλε επ' αόριστον τις εκλογές, αλλά δεν ανέβαλε την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων. Αυτό είναι πρωτοφανές. Η Σύγκλητος, έπειτα από εισήγηση εκπροσώπων της Νομικής Σχολής, ζήτησε από τον κ. Μάνθο να αναβάλει την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, διότι είναι συνδεδεμένη στενά με την ημερομηνία των εκλογών. Δυστυχώς, η Οργανωτική Επιτροπή δεν άκουσε τη Σύγκλητο και δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα. Η νομική μας επιτροπή σηκώνει τα χέρια ψηλά». Οι ενστάσεις δεν θα αποφευχθούν είτε στη μία περίπτωση (εάν διατηρηθεί η συγκεκριμένη προθεσμία) είτε στην άλλη (εάν ανοίξει νέα προθεσμία), όπως λέει ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος σχεδιάζει να υποβάλει ερώτημα προς το υπουργείο. «Θα ρωτήσουμε εάν αυτοί είναι οι οριστικοί υποψήφιοι ή αν θα ανοίξει και νέα ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων όταν θα οριστούν οι εκλογές. Προσπαθώ να διασφαλίσω την ομαλότερη δυνατή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά δεν συνεργάζεται η Οργανωτική Επιτροπή. Ούτε συνεννοείται μαζί μας ούτε ακούει τη Σύγκλητο», προσθέτει.
Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών ΔΕΠ δυναμιτίζουν το κλίμα στο πανεπιστήμιο διαμορφώνοντας σκηνικό σύγκρουσης. Στις αρχές Δεκέμβρη ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ κατήγγειλε πως μια ελάχιστη μειοψηφία διδασκόντων επιδίδεται σε ένα λεκτικό πόλεμο χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτη γλώσσα κατά των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και όσων προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα.
Οι υποψήφιοι
Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, ο αλφαβητικός πίνακας των ανακηρυχθέντων υποψηφίων για τις θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ έχει ως εξής: Γιάννης Αντωνίου, Σχολή Θετικών Επιστημών, Ιωάννης Βλέμμας, Κτηνιατρική Σχολή, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Γεώργιος Ζαλίδης, Γεωπονική Σχολή, Ορέστης Καλογήρου, Σχολή Θετικών Επιστημών, Γρηγόριος Καλφέλης, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ), Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Σχολή ΝΟΠΕ, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Πολυτεχνική Σχολή, Γεώργιος Κυριαζής, Ιατρική Σχολή, Μαγδαληνή Κώστα-Τσολάκη, Ιατρική Σχολή, Γεώργιος Λιτσαρδάκης, Πολυτεχνική Σχολή, Δημήτριος Μάρδας, Σχολή ΝΟΠΕ, Αριστοτέλης Μέντζος, Φιλοσοφική Σχολή, Νικόλαος Μουσιόπουλος, Πολυτεχνική Σχολή, Φώτιος Παπαχρήστου, Ιατρική Σχολή, Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου, Πολυτεχνική Σχολή, Κωνσταντίνος Πολυζωίδης, Ιατρική Σχολή, Ηρακλής Ρεράκης, Θεολογική Σχολή, Παρασκευάς Σαββαΐδης, Πολυτεχνική Σχολή, Ζαχαρίας Σκούρας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Σπυρίδων Σπαταλάς, Πολυτεχνική Σχολή, Βασίλειος Ταρλατζής, Ιατρική Σχολή, Γρηγόριος Τσόκας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, Φιλοσοφική Σχολή.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Εν αναμονή της έκδοσης νέας διαπιστωτικής πράξης για τον ορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς έχουν εντοπιστεί λάθη στην υπάρχουσα διαπιστωτική. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην αντιπρύτανης, Ελευθέριος Σκαλίδης, εκτίμησε πως με τα λάθη που υπάρχουν, εάν προχωρούσε στη διεξαγωγή των εκλογών, θα μπορούσαν να γίνουν προσφυγές και να ακυρωθούν οι εκλογές. Πριν από ένα μήνα διαβίβασα επιστολή του κ. Σκαλίδη στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την έκδοση νέας ορθής διαπιστωτικής πράξης», επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...