Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Όλα όσα αλλάζουν φέτος στις Πανελλαδικές

Περισσότεροι εισακτέοι στις θετικές σχολές - Δεν ισχύει η βάση του «10» - Οι αστυνομικές σχολές δεν θα δεχτούν υποψηφίους


Χωρίς επαναφορά της βάσης του “10”, με αυξημένο αριθμό εισακτέων στις θετικές σχολές και παράταση για εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% χωρίς νέες εξετάσεις, είναι τα τρία στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. 


Επίσης, εφέτος για πρώτη φορά οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου θα γίνουν και μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία θα υπόκειται στην Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία “Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων”.

Νέος «Μr Πανελλαδικές Εξετάσεις» ορίσθηκε ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Δάσσιος. Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα τροποποιηθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των θέσεων στις θεωρητικές σχολές.

Εφέτος για πρώτη φορά θα δοθούν τα θέματα των Εξετάσεων της Α' Λυκείου από την Τράπεζα Θεμάτων περίπου 20 ημέρες νωρίτερα, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίζουν την ευρεία γκάμα ερωτήσεων και να προετοιμασθούν κατάλληλα.

O Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, με  διεθνή ονομασία «National Exams Organization», αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π..
 
Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Δάσσιος θα κληθεί να συμβάλει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου του Ε.Ο.Ε, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του φορέα και στην επιτυχή διεκπεραίωση της αποστολής του, που συνίσταται στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των Εξετάσεων των μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου, απολαμβάνοντας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
 
Αποστολή του Οργανισμού είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των Εξετάσεων των Μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Οργανισμός είναι αρμόδιος ιδίως για:
α) τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης με θεματικό προσδιορισμό,
β) τη διατύπωση πρότασης για τη συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών και της κεντρικής επιτροπής, για τη διεξαγωγή των Εξετάσεων, γ) τη διατύπωση πρότασης για τον ορισμό βαθμολογητών, για τη βαθμολόγηση των γραπτών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αξιολογούνται και επιμορφώνονται διαρκώς,
δ) τη διοργάνωση των εξετάσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και τον ορισμό κάθε σχετικού θέματος, όπως είναι οι επιτηρήσεις, η διάρκεια, η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης,
ε) τη συνεργασία με τις υπηρεσιακές υποστηρικτικές αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσίες του Υπουργείου
Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση των Εξετάσεων,
στ) τη γνωμοδότηση ή εισήγηση, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αυτεπαγγέλτως, σχετικά με θέματα που άπτονται των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και της αποστολής του,
ζ) την αξιολόγηση των διαδικασιών των εξετάσεων ετησίως και τη σύνταξη και υποβολή θεσμικών προτάσεων βελτίωσης της ποιότητας των διαδικασιών των Εξετάσεων,
η) τη δημιουργία και τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας,
θ) τη συνεργασία ή και τη συμμετοχή ως μέλος σε διεθνή δίκτυα, φορείς ή οργανισμούς

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα εξής:

Σε ο,τι αφορά στις Πανελλαδικές του 2014 , οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στις 27 Μαίου,  ύστερα  δηλαδή από τις εκλογές, καθορίζεται:

Υποψήφιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2013 (με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση έως τις 25  Φεβρουαρίου, , αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Όσοι από τους υποψηφίους για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές, σε Αστυνομικές Σχολές (μόνο για αστυνομικούς) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υποβάλουν στις σχολές αυτές ανάλογη αίτηση με δικαιολογητικά και να υποβληθούν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και συμμετάσχουν εφέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Αντίθετα, οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ, δεν θα διαγωνιστούν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες, αλλά θα διατηρήσουν τις περσινές τους επιδόσεις. Αν το 2013 δεν είχαν υποβληθεί στις πρακτικές δοκιμασίες, φέτος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των ΤΕΦΑΑ.

Οι Αστυνομικές Σχολές φέτος δεν θα δεχτούν υποψηφίους ιδιώτες, αλλά μόνο ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς.

Οι υποψήφιοι για το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας από φέτος δεν θα εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Επίσης, οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζουν οι καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...