Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εντείνεται η πίεση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών που πιέζουν για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο.


Του Απόστολου Λακασά / Η Καθημερινή

Εντείνεται η πίεση χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών, για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, τα οποία –λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων– παραμένουν κλειστά σχεδόν τρεις μήνες, με κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής του υπ. Παιδείας με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η νέα 48ωρη (λήγει σήμερα) απεργία των διοικητικών των δύο ΑΕΙ.


Η απόφαση της Δικαιοσύνης θα δώσει ισχυρό πλεονέκτημα στη μία εκ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν στήσει διελκυστίνδα με θύματα χιλιάδες φοιτητές. Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει βγει, ως φαίνεται, από την ατζέντα της κυβέρνησης η λύση της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καταλήψεις σχολών, οξύνοντας την κατάσταση και βάζοντας τη σπίθα για μια φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το υπ. Παιδείας, από την άλλη, θεωρεί πως πλέον τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης έχουν ολοκληρωθεί, ελέω τρόικας, και επενδύει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με δεδομένες τόσο τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όσο και την κοινωνική πίεση για να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου στα δύο ΑΕΙ. Ηδη χθες τρεις φοιτητικοί σύλλογοι από τους εννέα του ΕΜΠ (Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών) αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης της σχολής τους και την έναρξη των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου που έχουν αναβληθεί. «Η αλυσίδα έσπασε», ανέφερε, σχολιάζοντας χθες στην «Κ» την απόφαση στις δύο σχολές του ΕΜΠ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις στο δικαστικό πεδίο αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο, εντείνονται οι προσπάθειες από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και πανεπιστημιακών να γίνει διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ηγεσιών των ΑΕΙ ώστε να αποχωρήσουν διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στις παρυφές της εξόδου από το ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο το πρόβλημα της φυγής τόσο πολλών –συνολικά 1.349 με βάση την τελική απόφαση– διοικητικών υπαλλήλων.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για τον λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπ. Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», δήλωσε ο Γιάννης Μυλόπουλος, προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, όπου και εκεί (όπως στο ΕΚΠΑ) η Σύγκλητος έχει θέσει την παραίτησή της στον πρύτανη. «Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μη χαθεί το εξάμηνο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πελεγρίνης (έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Σαμαρά), καταγγέλλοντας ότι η μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Εφιστώ την προσοχή των αρμοδίων για τις έννομες συνέπειες, ακόμη και ποινικές ευθύνες», είπε.

Χθες, διοικητικοί, μιλώντας στην «Κ», κατήγγειλαν λάθη και αδικίες κατά την απογραφή και πρότειναν οι ίδιοι λύσεις ώστε να αποχωρήσουν συνάδελφοί τους που δεν εργάζονται στο ΑΕΙ. «Κάποιοι ήταν άφαντοι. Ποτέ δεν εργάστηκαν στο ίδρυμα. Υποτιμούσαν το ΕΚΠΑ περί τα 60 άτομα», δήλωσε στην «Κ» υπάλληλος...
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...