Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«Χαλαρή» συνεργασία και όχι ομοσπονδοποίηση ζητά το Οικονομικο Πανεπιστήμιο της Αθήνας


Η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει συγχώνευση με ακόμα τέσσερα ιδρύματα προκειμένου να συγκροτήσουν το νεο πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής», αντιπροτείνει λιγότερο υποχρεωτική συνεργασία και ζητά να παραμείνει αυτόνομο το ίδρυμα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε ερωταπαντήσεις για το σχέδιο Αθηνά στην ιστοσελίδα του.


Η ανακοίνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχει ως εξής:

«Οι Πρυτάνεις των πέντε εμπλεκόμενων πανεπιστημίων (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο) συναντηθήκαμε με τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο δύο φορές: την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Συναντηθήκαμε, επίσης, με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

» Στις συναντήσεις μας αυτές διατυπώσαμε τη διαφωνία μας στο προτεινόμενο σχήμα «Αδαμάντιος Κοραής», υποστηρίζοντας την άποψη ότι, η γραφειοκρατική δομή την οποία αυτό συνεπάγεται, αντιστρατεύεται το πνεύμα του νέου νόμου για αυτονομία, εξωστρέφεια, λογοδοσία και προαγωγή της αριστείας στα πανεπιστήμιά μας.

» Διατυπώσαμε την άποψή μας ότι κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να διατηρήσει πλήρως τον χαρακτήρα του ως ανεξάρτητο και αυτοτελές ΝΠΔΔ, όπως απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή με πλήρη διοικητική, οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία, δικό του προϋπολογισμό και αυτοτελή χρηματοδότηση από την Πολιτεία, δικό του ΕΛΚΕ και, στη συνέχεια, δικό του ΝΠΙΔ, διατήρηση της υπάρχουσας ονομασίας του για κάθε χρήση στο εσωτερικό ή εξωτερικό της χώρας και απονομή πτυχίων και ακαδημαϊκών τίτλων με χρήση του ονόματός του και μόνον.

» Σημειώσαμε ότι η θεσμοθέτηση συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων, όπως μερικές από αυτές που προτείνονται στο «Αδαμάντιος Κοραής», είναι επιθυμητή αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ελεύθερη βούληση των Ιδρυμάτων και ότι τέτοιου είδους συνεργασίες ήδη αναπτύσσονται (π.χ. κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα).

» Επισημάναμε ότι η θεσμοθέτηση του «Αδαμάντιος Κοραής» ως ΝΠΔΔ, καθώς επίσης και η αναγκαστική συμμετοχή των Ιδρυμάτων σε «ομοσπονδιακού» ή άλλου τύπου συνενώσεις καταλύει αυτομάτως την αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, υπερβαίνει τις εξουσιοδοτήσεις που ο νόμος παρέχει στον Υπουργό Παιδείας και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

» Ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας και θα επανέλθει. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι το «Σχέδιο Αθηνά» συνιστά μείζον ζήτημα που δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά απαιτεί συζήτηση και νομοθέτηση από τη Βουλή. Ειδικότερα δε για το «Αδαμάντιος Κοραής», συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θέτει ζητήματα συνταγματικότητας και εξουσιοδοτικής αρμοδιότητας του Υπουργού.

» Τις ανωτέρω απόψεις μας, υιοθέτησε ομόφωνα η Εκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συγκλήθηκε στο Λαύριο το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το Ψήφισμα της Συνόδου:

«Οσον αφορά στο σχέδιο Αθηνά, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, του κατά τα άλλα αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο “Αδαμάντιος Κοραής” επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων».

» Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

» Οπως έχουμε επισημάνει, η εξαγγελθείσα ρύθμιση της ομοσπονδιοποίησης του Πανεπιστημίου μας είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για όλα τα μέλη της κοινότητάς μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ρύθμιση αυτή να αναθεωρηθεί και να διαφυλαχτεί η αυτόνομη πορεία και η ακαδημαϊκή ταυτότητα του ΟΠΑ. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναλόγως της εξέλιξής του, είναι ενδεχόμενο να απαιτηθούν διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης και παρέμβασης».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...