Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών ΔΗΜΑΡ για την προστασία των σχολικών κτηρίων

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Ρεπούση, κατέθεσαν ερώτηση  προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με «την προστασία των σχολικών κτηρίων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Εδώ και αρκετά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες επανειλημμένων και, σε μερικές περιπτώσεις, εκτεταμένων φθορών σχολικών κτηρίων. Τις πιο πολλές φορές το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τις καταλήψεις των σχολείων. Συνήθως, όταν οι μαθητές αποχωρούν και τα σχολεία μένουν αφύλακτα δέχονται την επίσκεψη εξωσχολικών παραγόντων που τα λεηλατούν και τα καταστρέφουν. Επιπλέον, διαρρήξεις και κλοπές με σκοπό την αφαίρεση ή κάψιμο εγγράφων παρατηρούνται και σε άλλες περιόδους άσχετες με τις καταλήψεις.

Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πέρα από το προφανές οικονομικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, πρέπει να συνυπολογίσουμε την απώλεια ωρών διδασκαλίας και τη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων από την αφαίρεση εγγράφων (απουσιολόγια, διαγωνίσματα, κλπ). Για όλους αυτούς τους λόγους, η φύλαξη των σχολείων κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Ωστόσο, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως κάμερες, προκαλούν προβλήματα στη σχολική κοινότητα σαν εκείνα που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ελασσόνας. Η παρουσία φύλακα κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί, θα μπορούσε να είναι μια λύση. Μάλιστα, οι καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου παρέχει αυτή τη δυνατότητα αφού κάποιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μεταταχθούν ως φύλακες μεμονωμένων σχολείων ή ακόμη και σχολικών συγκροτημάτων. Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και ανίχνευσης κίνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,
Ερωτάται o κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη διαφύλαξη της σχολικής περιουσίας από τις διαρρήξεις και τις συνεπακόλουθες φθορές;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Θωμάς Ψύρρας
Μαρία Ρεπούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...