Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πτώση βάσεων σε όλα τα πεδία

Σαφείς πτωτικές τάσεις σε όλα τα πεδία διαβλέπουν οι βαθμολογητές, με βάση τα γραπτά που έχουν προλάβει να διορθώσουν πριν από την αποχή των καθηγητών στα 29 εξεταστικά κέντρα της χώρας.
Πάντως όλα δείχνουν ότι την Τρίτη θα αποφασιστεί από την ΟΛΜΕ συνέχιση της αποχής. Το υπουργείο εξετάζει τη μεταφορά διορθωτών που δεν θα απεργήσουν, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί η «προστασία» της αστυνομίας, αφού τα εξεταστικά κέντρα θα πολιορκούνται από απεργούς.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος δεν ήταν καλύτερες από πέρυσι, οπότε είχαμε ρεκόρ αριστούχων, κι αυτό αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό.
1ο ΠΕΔΙΟ
Οπως εκτιμάται, η πτώση θα είναι σαφώς μικρότερη από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Χατζητέγα, στις περιζήτητες νομικές σχολές η μείωση θα είναι μικρότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στην Κομοτηνή, που από 18.100 μόρια αναμένεται να φτάσει τα 17.900.
Και στα περιζήτητα παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται μικρή πτώση. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο τμήμα στη Ρόδο θα κινηθεί στα 17.700. Τα φιλολογικά τμήματα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερες πτώσεις και το τελευταίο τμήμα στην Κομοτηνή αναμένεται να κινηθεί στα 15.400 μόρια. Σ' αυτά προστίθενται και τα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, στα οποία η χαμηλότερη βάση, περίπου 14.200 μόρια, αναμένεται να σημειωθεί στις Φιλοσοφικές-Κοινωνικές Σπουδές Ρεθύμνου. Στα τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ιδίως στην Καλαμάτα, η βάση αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 14.300 μόρια. Εντυπωσιακά χαμηλές αναμένονται οι βάσεις στα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας, που υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6.000 και 7.000 μορίων.
Εντυπωσιακά χαμηλή αναμένεται η βάση στο Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στο ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι το χαμηλότερο βαθμολογικά από το 2005 και δεν θα ξεπεράσει τα 4.500 μόρια.
2ο ΠΕΔΙΟ
Εδώ οι υποψήφιοι προτιμούν κυρίως τα τμήματα των μαθηματικών, φυσικών και χημείας. Σε αυτά -εκτιμά ο καθηγητής Γ. Χατζητέγας- θα παρατηρηθούν πτώσεις των βάσεων που θα κυμαίνονται από 200 έως και 500 μόρια. Για παράδειγμα το Μαθηματικό Σάμου αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 13.900 μόρια, ενώ το Φυσικό στο Ηράκλειο στα 14.800 και το Χημικό, επίσης στο Ηράκλειο, στα 15.200.
Τα περιζήτητα τμήματα της Πληροφορικής, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και 4ο πεδίο, θα ακολουθήσουν το γενικό πτωτικό κανόνα με τελευταίο το τμήμα στην Κέρκυρα, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 14.600 μόρια. Η βάση στο τμήμα Γεωγραφίας Αιγαίου εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακά χαμηλή, αφού υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα 8.700 μόρια.
3ο ΠΕΔΙΟ
Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές αναμένεται μικρή πτώση, κυρίως στα τμήματα της περιφέρειας. Οι βαθμολογητές υπολογίζουν ότι στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η βάση θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008, με εκτίμηση να κυμανθεί κοντά στα 18.700 μόρια. Στα ιατρικά τμήματα όμως Αθήνας και Θεσσαλονίκης η πτώση δεν αναμένεται θα ξεπερνά τα 100 έως 150 μόρια. Αντίθετα, τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του πεδίου λόγω της αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις. Εκτιμάται ότι οι νοσηλευτικές σχολές των ΤΕΙ θα κυμανθούν μεταξύ 13.000 και 11.200 μορίων.
4ο ΠΕΔΙΟ
Στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ οι πτώσεις θα είναι σαφέστερες. Υπολογίζεται ότι θα ξεκινούν από τα 250 μόρια και θα φθάνουν στα 500, για τμήματα της περιφέρειας. Ετσι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης αναμένεται να κινηθεί στα 18.100, ενώ στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην ίδια πόλη, η βάση εισαγωγής θα φτάσει στα 17.800. Στα ΤΕΙ Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στην περιφέρεια οι βάσεις θα επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα του 2004 και θα κυμανθούν από 7.500 έως 8.000 μόρια.
5ο ΠΕΔΙΟ
Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», όπου τα θέματα φέτος ήταν και περισσότερα αλλά και δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, συμβάλλει στην πτωτική τάση των βάσεων. Ο Γ. Χατζητέγας εκτιμά ότι θα ξεκινά από τα 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φτάνει τα 500 στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Η κατάργηση της βάσης του δέκα από φέτος αναμένεται να δώσει ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις στις σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στην περιφέρεια οι σχολές αυτές θα κλείσουν τις βάσεις του πεδίου με 4.500 μόρια.
Θεαματική άνοδο θα έχουμε στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι εκτιμήσεις για τις βάσεις γίνονται με γνώμονα τις συνήθεις προτιμήσεις των υποψηφίων. Οταν κληθούν να επιλέξουν τμήματα και σχολές τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ακριβή διακύμανση των βάσεων. Ετσι οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων από τη μία πλευρά αλλά η υψηλή ζήτηση από την άλλη εξισορροπεί την τάση των βάσεων, συγκρατώντας δηλαδή την πτώση. Από τα βασικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων εκτιμάται ότι θα είναι η εισαγωγή υποψηφίων που έχουν μέσον όρο βαθμολογίας κάτω από τη βάση σε πάνω από 40 τμήματα κυρίως των ΤΕΙ στην περιφέρεια.
Ενας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων δεν θα επιτύχει στη σχολή της πρώτης επιλογής του. Συγχρόνως θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων των τελευταίων ετών, λόγω της κατάργησης της βάσης του δέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...