Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοπορεί το ΤΕΙ Κρήτης στην Ευρώπη

Στην πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το εντατικό διεθνές σχολείο φυσικής σε θέματα HIPER, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά και το... οποίο φέρει την σφραγίδα του ΤΕΙ Κρήτης και ειδικότερα των καθηγητών Μιχάλη Ταταράκη από τα Χανιά και Νεκτάριου Παπαδογιάννη από το Ρέθυμνο.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα που αφορά στο HIPER, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και σύμφωνα με τους επιστήμονες ο όρος «HIPER», δηλώνει την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσα από την σύντηξη πυρήνων υδρογόνου με λέιζερ.
Στο εν λόγω πρωτοποριακό πρόγραμμα που παίρνει «σάρκα και οστά» κάθε χρόνο, καλούνται να εκπαιδευτούν δεκάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και νέοι επιστήμονες από τις σχολές του ΤΕΙ Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Το πρόγραμμα HIPER, με βάση τα όσα υποστήριξαν οι ειδικοί, συνεχίζεται κανονικά με χρηματοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση (χρηματοδοτήσεις αναμένονται επίσης και από το ελληνικό υπουργείο), ενώ η προπαρασκευαστική του φάση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2013. Ακολούθως, θα ξεκινήσει το κομμάτι της έρευνας στο κέντρο φυσικής πλάσματος και λέιζερ, που θα λειτουργήσει στην πόλη του Ρεθύμνου και θα στεγάζεται σε κτίριο της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών, το οποίο ήδη ετοιμάζεται, καθώς βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη γίνει πραγματικότητα στην Αμερική, ενώ σειρά τώρα έχει η Ευρώπη, η οποία καλείται να βάλει το δικό της λιθαράκι στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας, με το ΤΕΙ Κρήτης να είναι επικεφαλής σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται πως η κατασκευαστική φάση του HIPER, θα ξεκινήσει το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2030.

Μιλώντας για το εν λόγω πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Κρήτης, ο καθηγητής του ιδρύματος και αναπληρωτής προϊστάμενος του παραρτήματος Ρεθύμνου, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, σχολίασε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
«Η Ευρώπη με τις μεγάλες υποδομές που υποστηρίζει, έχει ως στόχο να φέρει νέους ανθρώπους κοντά στις υποδομές αυτές ώστε να συνεχιστεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Μία από αυτές τις μεγάλες υποδομές είναι το HIPER και έρχονται νέοι άνθρωποι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από κορυφαία πανεπιστήμια έτσι ώστε να υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό για να συνεχίσει τις υποδομές».

Από την άλλη, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Erasmus» και διευθυντής της σχολής Χανίων - Ρεθύμνου του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του προγράμματος, παρατηρώντας ουσιαστικά και τα εξής:

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν σήμερα οι ερευνητικές ενδείξεις και αποδείξεις για τον καλό δρόμο στον οποίο προχωράει το πρόγραμμα και υπάρχει η στήριξη από την ελληνική πολιτεία».
http://www.flashnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...